НовиниПерсональні фінанси

Споживачі мають право на компенсації за коротші перерви в електропостачанні — НКРЕКП

У 2022 році, якщо електроенергія зникне у випадку аварійної перерви та постачання не відновлять протягом 22 годин, споживач отримає компенсацію — 300 гривень. Про це йдеться у повідомленні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Таким чином, час на відновлення електроенергії скоротили на 2 години. Є інформація й щодо планових перерв. Відомо, що планові перерви в електропостачанні можуть тривати не більш як 6 годин взимку та не більш як 12 годин в інші сезони. Що стосується планових робіт, коли реконструюють та замінюють мережі, діють інші норми. Йдеться про роботи відповідно до інвестиційної програми, погодженої НКРЕКП. У такому разі перерва в електропостачанні не має тривати понад 8 годин взимку та 24 години в незимові періоди. У разі порушення встановленої тривалості перерв споживач отримає компенсацію 200 гривень.

Інформацію про планові перерви в електропостачанні мають розміщувати на вебсайті оператора системи розподілу та надавати органам місцевого самоврядування. Компенсацію надаватимуть автоматично протягом 45 днів. Якщо термін наявності суми компенсації в кінцевому рахунку не більше як 30 днів з дня отримання від ОСР повідомлення щодо виплат порушать, суму компенсації подвоять.

Споживачі також можуть отримати компенсацію, якщо за 12 місяців кількість перерв в електропостачанні тривалістю понад 1 годину перевищувала допустимий стандарт. До цього можуть призвести аварійні перерви з вини компанії. Затверджена кількість можливих перерв для міст та селищ міського типу — 6, для сільської місцевості — 8, а також не більше 11 планових перерв. Суму компенсації для перерв, які треба рахувати, встановили на рівні 200 грн для побутових споживачів, 600 грн для непобутових споживачів. Також — 50 грн за кожну наступну перерву, що вийшла за кількість, встановлених стандартом. Щоб отримати такі компенсації, необхідно звернутися до ОСР із заявою.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button