НовиниПерсональні фінанси

Стартує кампанія НБУ #ШахрайГудбай

На черговому пресбрифінгу НБУ було повідомлено про початок нової Всеукраїнської інформаційної кампанії з платіжної безпеки #ШахрайГудбай.

Як заявили на брифінгу, мета цієї кампанії – підвищити рівень обізнаності громадян про кібергігієну та сприяти формуванню культури безпечної поведінки у віртуальному просторі, а також нагадати про основні правила безпеки безготівкових розрахунків.

Крім того, в установі відзначили зростання у 2021 році рівня збитків, завданих шахрайством з платіжними картками у порівнянні з 2020 роком. Так, торік на 1 мільйон гривень видаткових операцій випадало 65 гривень шахрайських дій, а у 2020 році цей показник був 48 гривень. Про це повідомив заступник Голови Національного Банку України пан Олексій Шабан. Цим фактом в установі і пояснили рішення про запровадження нової інформаційної кампанії.

Нагадаємо, що #ШахрайГудбай стане продовженням першої подібної, яка пройшла успішно позаторік.

Директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку Андрій Поддєрьогін відзначив, що вже зараз можна спостерігати позитивні зміни від цих кампаній. Зокрема, обсяг збитків від шахрайських дій в торговельній мережі зменшився з 61 гривні до 40 гривень, а у банкоматах – з 33 до 29 гривень.

При цьому, обсяг збитків, завданих шахрайськими діями у мережі Інтернет збільшився з 61 до 114 гривень на 1 мільйон. Це пояснюється збільшенням попиту серед українців на безготівкові платежі та покупки онлайн, що, своєю чергою, зумовлено продовженням карантинних обмежень та зміною звичок користувачів платіжних карток.

Важливим напрямом кампанії стане роз’яснення простих правил, яких варто дотримуватися під час взаємодії з кіберпростором, зокрема у фінансових питаннях, – бажано мати окремий телефонний номер для взаємодії з фінансовою установою, зареєструвати його та “прив’язати” до своїх паспортних даних, уважно стежити за тим, де розміщується інформація про фінансовий номер, контролювати свій мобільний телефон і не залишати його без нагляду.

«Забезпечення високого рівня кібербезпеки у фінансовому секторі є однією з основних цілей Національного банку. Ми комплексно підходимо до вирішення цього завдання, нормативно врегульовуючи ключові аспекти щодо кіберзахисту, збільшуючи потенціал Центру кіберзахисту Національного банку, підвищуючи компетенцію працівників підрозділів кіберзахисту банків України», – пояснив заступник керівника Центру кіберзахисту НБУ Роман Проскуровський.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button