Економіка

Тариф на передачу електроенергії в 2023 зросте на 84%

У 2023 хочуть змінити тариф на електроенергію. Про це йдеться у проєкті, розміщеному для обговорення на сайті НЕК Укренерго.

Так, згідно документу, вартість передачі збільшиться на 84%. Відтак новий тариф може скласти 636,17 грн/МВт-год. (діючий тариф — 345,64 грн/МВт•год без ПДВ).

Крім того, здорожчають і послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління. Цей тариф буде підвищено до 207,63 грн/МВт-год, (діючий тариф — 62,13 грн/МВт•год без ПДВ).

У компанії цей крок пояснюють ростом курсу долара та євро, збільшенням аварійного запасу і підвищенням видатків на капітальні інвестиції. В переліку причин є й зростання цін на водопостачання та водовідведення.

У повідомленні підкреслюють, що підвищення тарифів не відображається на побутових тарифах, які сплачують громадяни. Адже цей напрямок постачання електроенергії здійснює постачальник універсальних послуг за фіксованими цінами, і вони не залежать від тарифів Укренерго.

Такий механізм передбачено Порядком формування цін на універсальні послуги. А відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії», побутові споживачі та малі непобутові споживачі отримують саме універсальні послуги.

Однак зміна тарифікації вплине і на гаманець кожного із нас. Адже через збільшення вартості послуг однієї компанії, доведеться піднімати вартість на свою продукцію й іншим. Тому хто врешті заплатить за цей вимушений крок, здогадатися не складно.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button