ЕкономікаНовини

У 2022 році житло в Україні подорожчає

Згідно з прогнозами експертів, у 2022 році ціни на купівлю нерухомості в Україні виростуть навіть до 20%. Ці прогнози викликані такими чинниками, як інфляція, геополітична ситуація, зростання вартості енергоносіїв та інше. Стосуються вони переважно ситуації в Києві, в інших регіонах ціна традиційно може бути нижчою.

Загалом, вартість енергоносіїв за 2021 рок дещо стабілізувалася, тож різкого збільшення ціни на «квадратні метри» не очікується. Максимальне збільшення – 15-20%.

Експерти пояснюють, що минулорічне різке подорожчання нерухомості було викликане збільшенням вартості на будівельні матеріали, що стало наслідком подорожчання енергоносіїв. Наприклад, цегла у 2021 році подорожчала в середньому на 30%.

Крім того, ще одним чинником впливу на вартість житла називають курс долара, котрий значно коливається останнім часом.

Більше того, за оцінками експертів попит на житло у січні 2022 року скоротився на 20% порівняно з попереднім місяцем (грудень 2021). Причин для цього було декілька, але серед основних виділяють нову хвилю пандемії, сезонність (період довготривалих свят і відпусток знижує попит на придбання нерухомості), напружена політична ситуація у відносинах з Росією та висока загроза вторгнення, економічні наслідки такої міжнародної ситуації та, як наслідок, послаблення гривні на міжнародному фінансовому ринку.

У той же час експерти передбачають, що протягом 2022 року українці найчастіше купуватимуть нерухомість з вартістю 1,2-1,5 тисяч доларів за квадратний метр. Лише 20% українців розраховуватимуть на ціну 2 тисячі доларів і лише 5-10% зможуть собі дозволити житло за ціною понад 3 тисяч доларів за квадратний метр.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button