ЕкономікаНовини

У Financial Times надрукували тенденції впливу на глобальну економіку

У міжнародному діловому виданні Financial Times з’явився перелік тенденцій та ризиків у сфері глобальної економіки в 2022 році. Про це повідомляється на сайті видання.

Серед виокремлених тенденцій названі, зокрема, падіння народжуваності, пік розвитку Китаю, “боргова пастка”, інфляція, парадокс продуктивності, локалізація даних, “цифрова економіка”, “зелена економіка”. Як зазначається, зниження рівня народжуваності блокувало глобальне економічне зростання. Медіа пише про скорочення швидкими темпами народжуваності протягом пандемії, зокрема, в Китаї. У довгостроковій перспективі таку тенденцію описують як ключову для скорочення світової робочої сили. Відзначається, що населення працездатного віку вже зменшується у 51 країні.

Щодо піку розвитку Китаю, зазначено, що уповільнення розвитку країни відбудеться з огляду на ріст боргу та урядове втручання. У 2021 році Китаю належала чверть світового зростання ВВП проти однієї третини до пандемії. Різкіший поворот на внутрішній ринок послабить його відносини з іншими економіками – пише видання. Йдеться, що можливо, Китай досягнув свого піку як двигун глобального зростання. Що стосується вищезгаданої тенденції “боргова пастка”, стверджується: глобальний борг зростав протягом 40 років і прискорив зростання під час пандемії. Двадцять п’ять країн, зокрема – США та Китай, мають загальний борг понад 300% ВВП. Як чинник, що поглиблює “боргову пастку” названі гроші, що друкуються центробанками. Щодо інфляції, як тенденції: у Financial Times пишуть, що менша кількість працівників та більша кількість державних видатків, зростання держборгу вказує на більший ризик, ніж показник росту інфляції. Йдеться про ціни активів.

Якщо говорити про “зелену економіку”, повідомляється: боротьба з глобальним потеплінням підвищує попит на зелені метали, такі як мідь та алюміній. Менш відомо, що екологічна політика скорочує усі види сировини. А от різке падіння фіксується протягом 5 років інвестицій у шахти та нафтові родовища. Результатом, відзначається у виданні , є зростання цін та енергокриза. Тема “цифрової економіки” розкривається інформацією, що не відбувається занепад “фізичної економіки”. Також зазначається, що сплеск продуктивності у 2020 році не відтворився у 2021 році. Як пише Financial Times, впроваджені цифрові послуги не вплинули на ріст продуктивності. Тож, згідно з даними, парадокс слабкої продуктивності, попри прискорення технологічних змін, зберігається. У матеріалі йдеться й про ураження вірусом світу, що вплинуло на зниження потоків торгівлі, грошей, людей, крім даних. Прогнози свідчать про перевищення інтернет-трафіку у 2022 році усіх своїх масштабів, зафіксованих до 2016 року.

У тексті наголошується окремо низка факторів, що можуть завадити відновленню. Серед основних ризиків назвали новий штам коронавірусу, згортання підтримки бізнесу США, уповільнення зростання Китаю тощо.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button