ЕкономікаНовини

У світі дорожчає нафта

Один з найвідоміших фінансових банків Goldman Sachs підвищив свої прогнози щодо нафти марки Brent на 2022 та 2023 роки. Про це зазначено в дописі Bloomberg.

Відомо, що згідно з прогнозом ціна на нафту зросте до 100 доларів за барель у 3 кварталі 2022 року. Повідомляється про зберігання великого дефіциту нафти на ринку. Зазначається, що ситуація зі штамом “Омікрон” значно менше впливає на попит, ніж зі штамом “Дельта”.

18 січня ціни на нафту побили семирічний максимум. Ф’ючерси на нафту марки Brent зросли до 87,85 долара за барель, тоді як ф’ючерси на нафту WTI – до 85,50 доларів за барель. Це показники найвищого рівня з жовтня 2014 року. Також трейдери пов’язують великі закупки нафти з проблемами у постачанні ОПЕК. Є серед причин зростання вартості й геополітичне напруження. Ситуацію на ринку характеризують як більш складну, ніж очікували.

Водночас в Україні повідомили про зростання експорту нафти, нафтової сировини та нафтових продуктів у 2021 році. Уряд запровадив моніторинг цін на бензин марки А-95, дизпаливо, а також автогаз. Міністерство економіки України згідно з рішенням уряду збиратиме інформацію про зміну цін на пальне, низку медикаментів та харчових продуктів, яку надаватиме, зокрема, Державна служба статистики. Зібрану інформацію Мінекономіки використовуватиме для аналітики та звітів для Кабміну. Також відомству доручили створити міжвідомчі робочі групи за галузями. В Кабінеті Міністрів України вирішили регулювати ціни на розширений перелік продуктів, на які заборонять торгову націнку понад 10%.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button