НовиниПраво

На 21:00 Печерський райсуд не обрав запобіжний захід Петру Порошенку, рішення оголосять 19 січня

Після 17:30 суд вирушив до нарадчої кімнати. Пізніше в суді заявили, що рішення оголосять 19 січня. Таку інформацію можна зрозуміти з відеотрансляції на YouTube.

Рішення Печерського районного суду щодо запобіжного заходу народному депутату, п’ятому президенту України Петру Порошенку за підозрою у державній зраді та сприянні тероризму в рамках розслідування справи про незаконне постачання вугілля з окупованих територій не було винесено на момент дев’ятої години вечора за Києвом. Адвокат Ігор Головань після відновлення засідання близько 14:30 заявляв, що захисту вдалося ознайомитися з матеріалами справи, як це дозволили відведені судом часові рамки. Він повторив, що Петро Порошенко не може бути підозрюваним, оскільки підозру йому вручили з порушенням КПК України. Політик підтримував клопотання адвокатів щодо повернення матеріалів справи прокурорам та заявив, що не збирається уникати судочинства. Близько 15:55 у суді було оголошено про технічну перерву на 20 хвилин. Коли засідання продовжили, прокуратура попросила для Петра Порошенка арешт із заставою у мільярд гривень. У разі внесення застави – здати паспорти та носити електронний браслет. Після 17:30 суд вирушив до нарадчої кімнати. Після 19:00 біля суду з’явилися силовики, також до будівлі привезли два автозаки. Після 20:00 керівник центрального штабу “Європейської Солідарності” Олександр Турчинов заявив, що судді Олексію Соколову довелося викликати швидку. Водночас у пресслужбі Печерського райсуду цю інформацію не оголошували.

В інтерв’ю “Українській правді” в літаку Петро Порошенко заявив про обшуки у більшості членів команди, переслідування опозиції та знищення демократії в Україні. Він назвав і прізвище людини, яку вважає організатором свого переслідування. Також політик висловив переконання, що контракти та постачання не є повноваженням президентської гілки влади, а в країні з 2019 року різко зріс імпорт вугілля з Росії.

Виявилося, що в базі розшуку МВС з 24 грудня 2021 р. є анкета Петра Порошенка. 17 січня ДБР також опублікувало схему “Обставини та деталі функціонування злочинної схеми постачання протягом 2014-15 років вугілля з тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям ЛНР та ДНР групою громадян України”.

Нагадаємо, адвокати Петра Порошенка на початку судового засідання заявили, що не бачили документу або доказу, який би підтверджував факт повідомлення про підозру політику, тому він не є підозрюваним. У Державному бюро розслідувань України заявили, що народний депутат України відмовився від вручення процесуальних документів та ігнорував законні вимоги слідчого. Близько 12:05 суд оголосив перерву для ознайомлення з матеріалами справи. Під стінами суду на мітинг зібралися люди з прапорами політичної сили “Європейська Солідарність” та виступали однопартійці парламентаря. Звучали лозунги “Зрадників не пробачають”, “Гідність не продається”, “Донецьк – це Україна, Луганськ – це Україна, Крим – це Україна”, “Слава Україні! Героям Слава!”. Присутні скандували також: “Порошенко”, “П’ятий стане сьомим”.

Вийшовши до учасників мітингу під час перерви, Петро Порошенко заявив, що йому призначили безкоштовного адвоката, який відмовився виконувати обов’язки. Також він оприлюднив інформацію, що будуть вивчати 9 томів справи за годину-півтори, а опозиція, за словами парламентаря, поводить себе набагато відповідальніше, ніж влада.

“Влада розгублена, слабка і замість того, щоб боротися з Путіним, вона намагається боротися з нами, з власним народом… Вони будуть відповідати за ті злочини, які коять”, – прозвучало в промові Петра Порошенка.

17 січня Петро Порошенко близько 9:00 повернувся в країну з Варшави. 6 січня Печерський суд арештував майно п’ятого президента України. Як стверджує адвокат Петра Порошенка, з порушеннями. Підозрюваними у справі також є народний депутат України Віктор Медведчук, ексміністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, названий посередником бізнесмен Сергій Кузяра. В ДБР повідомили, що В. Демчишина оголосили в міжнародний розшук. Фігуранти справи С. Кузяра, В.Медведчук знаходяться під домашнім арештом.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button