НовиниПерсональні фінанси

В ООН – про зростання нерівності та бідності

Міжнародна організація праці погіршила прогноз відновлення ринку праці у 2022 році та оголосила про зростання бідності та нерівності. Неможливе справжнє відновлення після пандемії без відновлення ринку праці. Такі висновки надано у звіті спеціалізованої установи ООН.

Прогнозують, що глобальне безробіття залишиться вище рівня, ніж до Covid-19, принаймні до 2023 року. За прогнозами, у 2022 році так званий рівень участі робочої сили у світі залишиться на 1,2 відсоткового пункту нижче, ніж у 2019 році. Зазначається, що ускладнення прогнозу на 2022 рік певною мірою зображає вплив останніх штамів “Дельта” та “Омікрон” на світ праці, а також значну невизначеність щодо майбутнього перебігу пандемії. У звіті попереджають про різкі відмінності у впливі кризи на групи працівників і країни. Відмінності, стверджують аналітики, зокрема, поглиблюють нерівність всередині країн і між ними, а також послаблюють економічну, фінансову та соціальну структуру майже кожної країни, незалежно від статусу розвитку.

“Для відновлення, ймовірно, знадобляться роки, з потенційними довгостроковими наслідками для участі в робочій силі, доходів домогосподарств і соціальної та, можливо, політичної згуртованості. Вплив відчувається на ринках праці в усіх регіонах світу, хоча спостерігається значне розходження в моделях відновлення. Регіони Європи та Північної Америки демонструють найбільш обнадійливі ознаки відновлення, тоді як Південно-Східна Азія та Латинська Америка, Карибський басейн мають найбільш негативний прогноз. Відновлення ринку праці є найшвидшим у країнах з високим рівнем доходу, тоді як економіка з нижчим за середній рівень доходу відновлюється найгірше”, – зазначено у доповіді.

За словами генерального директора Міжнародної організації праці Гая Райдера, через два роки після початку пандемії перспективи залишаються нестійкими, а шлях до відновлення – повільним і невизначеним.

“Ми вже бачимо потенційно тривалу шкоду для ринків праці, а також зростання бідності та нерівності. Багато працівників змушені переходити на нові види роботи – наприклад, у відповідь на тривалий спад міжнародних подорожей і туризму. Неможливе справжнє відновлення після цієї пандемії без широкого відновлення ринку праці. І щоб бути постійним, це відновлення має базуватися на принципах гідної праці, враховуючи здоров’я та безпеку, справедливість, соціальний захист та соціальний діалог”, – сказав Г.Райдер.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button