Новини

Ухвалено Закон про систему громадського здоров’я

Верховна Рада ухвалила вчора закон “Про систему громадського здоров’я” (законопроект №4142) у другому читанні.

В Міністерстві охорони здоров’я України пояснюють, що головне — це євроінтеграція та профілактика хвороб. Також вперше окреслено принцип “єдиного здоров’я”, який розширює усталені поняття “охорона здоров’я” та “медична допомога”.

Пріоритет — профілактика. В Європі завдяки цьому підходу середня тривалість життя чоловіків становить 72 роки, жінок — 80. Це на п’ять років більше, ніж в Україні. Чоловіки у нашій країні живуть у середньому 66 років, а жінки — 76.

Тому увага спрямовуватиметься на зниження причин, через які люди хворіють та помирають. Це дуже важливо для України. Передчасна смертність — це врешті-решт і економічні збитки. За різними розрахунками, йдеться про щонайменше 12,1 млрд грн. щорічно. Непоправне стається через інфекційні та неінфекційні захворювання та травми.

Відтак документ охоплює всі нюанси життя, які так чи інакше відображаються на здоров’ї кожного: від маркування харчових продуктів до гарантування якісно організованих і доступних медичних послуг.

Зараз в Україні є чимало нормативно-правових актів, які регулюють відносини між окремими складовими системи, але в нинішніх умовах такий підхід не спрацьовує. Тому наступним кроком стане створення нових або адаптація старих документів.

Також будуть визначені суб’єкти, які працюють над питаннями громадського здоров’я, і кожен з них матиме визначені права і обов’язки.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко:

Для виконання своїх зобов’язань перед міжнародними партнерами, ЄС і громадянами наша країна має збудувати цілісну систему громадського здоров’я, яка запобігатиме травматизму, інвалідизації та смерті, працюватиме над продовженням тривалості життя людей, промотуватиме здоровий спосіб життя та формуватиме здорове середовище для всіх і кожного. Крім того, така система регулюватиме загальну політику в галузі охорони здоров’я, її організацію й управління, а також вибудує ефективну систему протидії біологічним загрозам.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button