НовиниПраво

Порушників комендантської години та режиму світломаскування пропонують штрафувати

В Раді з’явився Проєкт Закону № 8096. В ньому пропонується доповнити чинний Кодекс України про адміністративні правопорушення статтею про Порушення вимог або невиконання заходів правового режиму воєнного стану. Також вносять необхідні поправки і в Кримінальний Кодекс України.

Так, прогулянки під час комендантської години можуть обійтися порушникам у штрафі від 340 грн до 680 грн (або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин).

Якщо місцева влада оголосила, що слід дотримуватися режиму світломаскування — слід дотримуватися режиму світломаскування. В іншому випадку доведеться заплатити в казну від 510 до 850 грн. (або, якщо шторами не користується хтось із посадових осіб — від 850 грн до 1700 грн). По цьому пункту передбачаються не тільки штрафи, а й виправні чи громадські роботи.

Якщо такі порушення фіксуватимуться повторно — сума штрафів і час громадських робіт збільшуватимуться.

Також у Законі буде передбачено надання відповідних повноважень поліції. Якщо точніше, то охоронці правопорядку матимуть право затримувати порушників, а також застосовувати до них передбачене законом покарання.

Терміни — стандартні: до трьох годин для складення протоколу, а якщо треба встановити особу та/або з’ясувати обставин правопорушення — до трьох діб.

Важливо, що правникам доводиться вносити поправки й до Кримінального кодексу України. Причина в тому, що порушувати режим світломаскування під час війни можна не лише випадково, через неуважність чи егоїзм. Інколи це є продуманим умисним злочином. А відтак призводить до загибелі людей.

Для таких ситуацій злочинцям загрожуватиме позбавлення волі на строк від 10 до 15 років. В особливих випадках — із конфіскацією майна і навіть довічним ув’язненням.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button