НовиниПерсональні фінанси

Українці почали більше вкладати до банків

За 2021 рік сума вкладів українців у банках збільшилася на 68 мільярдів гривень.

Про це повідомляє Фонд гарантування вкладів. Там підрахували, що станом на 1 січня 2022 року загальна сума вкладів фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців становить трохи більше 675 мільярдів гривень. Для порівняння, цей показник на 1 січня 2021 року становив суму, меншу на 68 мільярдів гривень. Це на 11,2% менше, ніж цьогорічний показник.

Із загальної суми вкладів, грошові кошти у національній валюті становлять 422 мільярди гривень, а в іноземній – майже 253 мільярди гривень.

Пані Олена Дещеня, директор департаменту дистанційного та інспекційного моніторингу діяльності банків Фонду, пояснює цю ситуацію впливом декількох чинників.

По-перше, вона відмічає збільшення розміру мінімальної заробітної плати українців на 30% з початку 2021 року. Другий чинник – це приріст бюджетних виплат на соціальний захист та соціальне забезпечення, а також збільшення розміру приватних грошових переказів з-за кордону до України за 2021 рік.

Варто зазначити, що 98% всіх вкладників оперують сумами вкладів до 200 тисяч гривень. Такі кошти у повному розмірі підпадають під гарантії Фонду.

Також, Фонд гарантування вкладів повідомляє, що частка фізичних осіб-підприємців серед загальної кількості вкладників наразі складає трохи більше 3%.

На сьогодні, кількість банків-учасників Фонду гарантування вкладів становить 70 установ.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button