Новини

Володимирський собор тепер є на монеті

Сьогодні Національний банк ввів в обіг пам’ятну монету “Володимирський собор у м. Київ”. Номінал 5 гривень.

Монета присвячена одній з архітектурних окрас столиці, яку також називають і однією з чудес України — Володимирському собору.

Храм побудовано на честь хрестителя Русі — князя Володимира. Його споруджували 20 років — із 1862 до 1882 року. А ще 10 років знадобилося для розпису і прикрашання споруди всередині.

Собор шестистовпний, увінчаний сімома золотими куполами. Довжина храму становить 55 метрів, ширина — 30, у висоту собор разом із хрестом сягає 49 метрів.

На аверсі монети розміщено головний фасад собору. Унизу можна побачити номінал монети, рік карбування та логотип Банкнотно-монетного двору НБУ.

На реверсі зображено орнаментальний декоративний елемент оздоблення історичної будівлі, під яким вказано роки будівництва собору, орнаментальна смуга та напис “Володимирський собор”.

Монету можна придбати, як у сувенірній упаковці, так і без.
Загальний наклад 35 тис штук.

Художник — Скоблікова Марія
Скульптор: Програмне моделювання — Андріянов Віталій

Це продовження серії банку “Пам’ятки архітектури України”. Наразі у цій серії є:

Собор Різдва Богородиці в Козельці, Ханський палац у Бахчисараї (і низка інших окрас тимчасово окупованого Криму), Синагога в Жовкві і Будинок з химерами у Києві.

А ще Собор святого Юра, Золоті ворота, Свято-Успенська Святогірська лавра, Кирилівська церква, Андріївська церква, а також десяток інших дивовижних будівель, якими пишається Україна та якими милується весь світ.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button