НовиниПерсональні фінанси

Житлові субсидії-2022 оформлюватимуться по-новому

Змінюється положення про порядок надання житлових субсидій. Як йдеться на сайті Міністерства соціальної політики, це допоможе найбільш незахищеним верствам населення прожити опалювальний сезон-2022-23, який доводиться проводити в умовах війни.

Зміни зафіксовані в постанові Уряду «Про надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України».

Що там написано:

Раніше призначали, нараховували і виплачували житлові субсидії та пільги на оплату комуналки органи соціального захисту населення. Тепер ці функції поступово перейдуть до органів Пенсійного фонду України (ПФУ), що працюють за екстериторіальним принципом.

Якщо точніше, то вже з 1 жовтня ПФУ виплачуватиме призначені органами соціального захисту населення субсидії та пільги. А з 1 грудня він буде і призначати, і виплачувати субсидії та пільги самостійно.

Екстериторіальний принцип передбачає, що людина вирішує свої питання незалежно від того, де вона подавала заяву та де вона проживає. В даному разі завдяки цьому:

  • забезпечується отримання допомоги від держави за будь-яких обставин. Особливо актуально для тих, хто був вимушений переїхати в безпечніший регіон країни.
  • централізується база даних людей, які отримують пільги. Відтак важлива інформація не втрачатиметься в надзвичайних ситуаціях, і її можна буде оперативно відкоригувати;
  • прискорюється призначення, нарахування та виплати житлових субсидій і пільг;
  • централізується фінансування виплат.

При розрахунку житлової субсидії зазвичай береться до уваги середньомісячний сукупний дохід. Проте в ньому пропонується не враховувати:

  • допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам;
  • компенсацію для покриття понесених витрат внутрішньо переміщених осіб за програмою «Прихисток».

Чимало випадків, коли домогосподарства залишилися без централізованого постачання теплової енергії та/або постачання природного газу, і тепер обігрівають приміщення електроприладами. Тепер порядок розрахунку житлової субсидії на оплату електроенергії буде діяти на всіх територіях, які розташовані в районі проведення бойових дій або перебувають в тимчасовій окупації.

Також хочуть переглянути критерії, за якими можна отримати субсидію на комуналку. Не всім, а:

  • тим, кому надається допомога по частковому безробіттю;
  • тим, хто під час війни залишився без роботи


А ще хочуть призначати субсидії, враховуючи фактично отримані доходи у розмірі допомоги по безробіттю.

Гроші на погашення комуналки люди отримуватимуть, як і раніше — на свій банківський рахунок або через пошту.

Як ми повідомляли раніше, субсидії на оплату комуналки пропонують оформлювати через ПФУ.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button