Новини

росія більше не є стороною Європейської конвенції з прав людини


16 вересня росія офіційно перестала бути договірною стороною Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Це базовий документ Ради Європи Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Росія була договірною стороною конвенції 26 років.

Як повідомив Микола Гнатовський, суддя ЄСПЛ від України, рішення щодо виключення росії зі складу організації пролунало ще 16 березня, тобто, через три тижні після того, як вона розв’язала повномасштабну війну. Пів року (скільки триває перехідний період), агресор мав виконувати норми Конвенції.

Тепер, через шість місяців, росія нікому нічим не зобов’язана. І ні за що не відповідає.

Таким чином, Європейський суд тепер буде приймати та розглядати заяви проти Росії щодо тих порушень, які мали місце до 16 вересня 2022 року.

Тобто, яким чином розглядатимуться скарги України проти рф, подані до 16 вересня, відповіді наразі не має.

Зараз на розгляд у Суді чекають 17,450 заяв, спрямованих проти російської федерації.

За словами уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, «18% справ по росії стосуються незаконних дій силовиків. Це затримання, порушення права на життя, тортури та жорстоке поводження, умови утримання та медичне обслуговування ув’язнених.

Крім цього, росія не вживає жодних заходів, щоб встановити долю людей, викрадених під час другої чеченської війни, не виправляє законодавство про свободу зібрань, не виплачує 10 мільйонів євро, присуджених Грузії в 2014 році в справі про масову депортацію грузинів.

Російські ж громадяни своїм мовчанням самі позбавили себе чи не останнього механізму захисту власних прав від диктатора».

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button