НовиниПерсональні фінанси

Субсидія на ЖКГ-2022: як її оформити та які є нюанси

У Мінсоцполітики очікують, що в цьому році субсидія на опалювальний сезон знадобиться понад 2,7 млн домогосподарств. Але 2,5 млн із них вона буде подовжена з минулого року. Оформити субсидію на оплату тепла і електрики можна в будь-який момент, але треба враховувати один нюанс: строк подання заяви.

Як повідомив заступник міністерки соціальної політики Віталій Музиченко під час телемарафону, щоб отримати субсидію на весь опалювальний сезон, документи слід подати не пізніше, ніж протягом двох місяців після того, як увімкнеться опалення. В іншому випадку вона призначатиметься з того місяця, в якому людина звернулася за цією допомогою.

Наразі у вигляді житлових субсидій держава відшкодовує витрати на оплату:

  • житлово-комунальних послуг,
  • абонентського обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг,
  • витрат на управління багатоквартирним будинком, в якому створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, житлово-будівельний (житловий) кооператив, та витрат на комунальні послуги в такому будинку
  • на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу. Вони надаються один раз на рік і призначаються, якщо домогосподарство не отримує комунальну послугу з постачання теплової енергії для централізованого опалення (теплопостачання) та не використовує природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення.

Нагадаємо, що порядок призначення субсидій змінюється. Так, раніше призначали, нараховували і виплачували житлові субсидії та пільги на оплату комуналки органи соціального захисту населення. Тепер ці функції поступово перейдуть до органів Пенсійного фонду України (ПФУ).
Вже з 1 жовтня ПФУ виплачуватиме призначені органами соціального захисту населення субсидії та пільги. А з 1 грудня він буде і призначати, і виплачувати субсидії та пільги самостійно.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button