ЕкономікаНовини

Україна націоналізує 903 активи, які належать росії

Верховна Рада продовжує націоналізовувати активи російської федерації, які й досі працюють в Україні. Наразі до переліку увійшло понад 900 об’єктів, які належать росії.

Це, зокрема, підприємство «Енергомашспецсталь» у Краматорську. На 92% ним володіє офшорна кіпрська компанія, яку контролює «Росатом». Також до цього переліку потрапила мережа магазинів BROCARD. Вона повністю контролюється офшорною компанією, за якою стоїть російське міністерство промисловості.

Як повідомила народна депутатка, заступниця голови Комітету ВР із питань економічного розвитку Роксолана Підласа, питання націоналізації розглянуть на найближчому засіданні Верховної Ради.

За її словами, у переліку наразі «903 об’єкти, що належать безпосередньо РФ як державі. Заява Президента про те, що Верховна Рада має проголосувати законопроєкт щодо націоналізації, стосується саме цього рішення. Тут діє особлива процедура й окремий механізм, який ми ухвалили у квітні спеціальним законом про примусове відчуження права власності РФ та її резидентів. За цим механізмом Президент вводить у дію рішення РНБО указом, а Верховна Рада затверджує Указ Президента своїм окремим законопроєктом».

Вже тоді вдалося примусово вилучити активів на 28 мільярдів гривень. Проте тоді ж йшла мова про те, що треба оцінювати пакет власності не тільки росії як держави, а і її резидентів.

Що дає Україні націоналізація цих об’єктів?

Для початку, вони переходять у власність держави. Після цього держава вирішує, що з ними робити. Тут можливо декілька варіантів. Приміром — отримувати прибуток, виставити на приватизацію, або запропонувати до оренди.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button