Новини

В цьому році в Україні видано понад 1,5 млн дублікатів документів

Повномасштабна війна триває вже сім місяців. За цей час чимало людей зіткнулося з необхідністю відновити втрачені або пошкоджені документи.

Як йдеться на сайті Міністерства юстиції, протягом січня-серпня 2022 року відділи ДРАЦС України видали понад 1,5 млн дублікатів документів. Це:

  • 967 тис. 289 різноманітних свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та
  • 557 123 витягів із Державного реєстру актів цивільного стану громадян (далі – Реєстр).

Де дублікати документів видавали найчастіше:

  • Дніпропетровська область – 158 300 документів;
  • м. Київ – 123 083 документи;
  • Одеська область – 110 387 документів;
  • Львівська область – 99 431 документ;
  • Київська область – 84 402 документи.

Хто і як може відновити документи?

Якщо оригінал свідоцтва було вкрадено або загублено (пошкоджено чи знищено), його відновлюють на підставі актового запису цивільного стану за заявою особи, щодо якої складено запис. Також таку заяву можуть подати батьки, усиновлювачі, опікуни чи піклувальника людини. В деяких випадках, — представники закладу охорони здоров’я, або дитячого закладу, де постійно перебуває дитина. Є й інші ситуації, коли за такими документами можуть звертатися представники особи, але в них має бути довіреність чи документ, що посвідчує такі повноваження.

«Витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян видаються фізичним особам по досягненню 16-річного віку. Вони можуть стосуватися відомостей про себе та про своїх родичів. Але їх видадуть тільки за пред’явлення паспорта чи іншого документу, що підтверджують родинні стосунки. Звернутися за витягом з Реєстру та відповідним свідоцтвом можна незалежно від місця проживання та місця державної реєстрації акту цивільного стану», — пояснює начальниця Управління у сфері державної реєстрації актів цивільного стану та проставлення апостиля Ірина Дубиківська.

Подати заяву про повторне отримання свідоцтва чи витягу з Реєстру також можливо на Порталі Дія. Отримати відповідний документ можна у відділі державної реєстрації актів цивільного стану, до якого подано заяву, або через Укрпошту — щоправда, в межах області за місцем розташування відповідного відділу.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button