ЕкономікаНовини

В НБУ заявили про вищу стійкість валютного ринку

Валютний ринок України характеризується вищою стійкістю до шоків, ніж раніше. Таку інформацію опублікували в Facebook на сторінці Національного банку України.

В НБУ зазначили, що, порівнюючи поточну ситуацію із шоком, зумовленим Covid-19 навесні 2020 року, можна прослідкувати низку відмінностей. Зокрема, наведено цифри, що з початку 2022 року регулятор для стабілізації ситуації продав із резервів 1 068 мільйонів доларів (чисте сальдо), тоді як за аналогічний період березня два роки тому – 2,2 мільярда доларів. Водночас повідомлення містить дані, що у січні 2022 року населення купило валюти на суму 165 мільйонів доларів, тоді як у березні 2020 року – на 224 мільйони доларів. До того ж наведена інформація, що гривня у 2022 році девальвувала на 5,1%, а за таку ж кількість днів у березні 2020 року – на 14%.

Раніше повідомлялося, що населення України в останньому місяці 2021 року продало комерційним банкам готівкової та безготівкової валюти на понад як 246 млн доларів більше, ніж купило. Як проінформували в Нацбанку, населення здійснило відповідні операції з продажу валюти в першому місяці зимового сезону на більш як 2 757 млн доларів. Куплено ж у грудні 2021 року – на майже 2 511,5 млн доларів. Відомо, що загалом у 2021 році так званий чистий продаж українців банкам становив близько 1,6 млрд доларів.

Нагадаємо, що прем’єр-міністр України Денис Шмигаль схарактеризував ситуацію на валютному ринку як контрольовану. За його словами, курс коливається в валютному коридорі, що є одним з основних макроекономічних показників здорової економіки та стабільності. Також очільник уряду підкреслив, що наразі факторів, які можуть містити загрозу дестабілізації національної економіки, немає, крім інформаційного та особливо дезінформаційного тиску.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button