Новини

Декомунізацію столиці завершить спеціальна робоча група

У Києві розпочала роботу міська міжвідомча робоча група. Її завдання — прибрати з публічного простору міста пам’ятники та символи, що пов’язані з культурою та історією росії та СРСР і поставити крапку у декомунізації міста.

Як повідомляє Офіційний портал Києва, до групи увійшли фахівці:

  • Київської міської ради,
  • Київської міської державної адміністрації,
  • Інституту національної пам’яті
  • низки інститутів Національної академії наук України.

Очолив робочу групу заступник голови Київської міської державної адміністрації Володимир Прокопів.

«Ми маємо раз і назавжди завершити давно початий процес декомунізації у столиці. Ми пропишемо терміни та відповідальних за знесення чи перенесення того чи іншого об’єкту» — підкреслив він.

І нагадав, що позбавлятися від символів кривавого державного устрою Київ почав ще 8 років тому. «Першим пішов» пам’ятник Леніну в центрі міста.

По цьому Верховна Рада України прийняла Закон щодо декомунізації. За 8 років у Києві знесли 200 пам’ятників та пам’ятних знаків, а також перейменували понад 200 вулиць і скверів.

Проте ж це не все. І досі є близько 40 об’єктів, які уособлюють радянсько-імперське минуле. Серед них, зокрема, пам’ятник Ватутіну у Маріїнському парку, пам’ятник Павлу Рибалку у Парку Слави, пам’ятник Пушкіну на проспекті Перемоги.

«Ці об’єкти були або спірними, або мали юридичні колізії, пов’язані із Законом України про охорону культурної спадщини» — зазначає Володимир Прокопів.

Безумовно, в місті є люди, які вважають, що саме під час війни, цим займатися «не на часі». Проте якщо не зараз — то коли?

Важливо:
Після повномасштабного вторгнення депутати Київської міської ради ухвалили рішення «Про організаційно-правові заходи щодо усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з культурою та історією Росії та СРСР, з публічного простору міста Києва». Там вказані всі об’єкти, які треба прибрати.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button