ЕкономікаНовини

На виплату лікарняних держава спрямувала ще 700 млн грн

На погашення заборгованостей за виплатами Фонду соціального страхування Уряд спрямовує ще понад 700 млн грн.

Як йдеться на сайті Мінсоцполітики, у бюджеті Фонду соціального страхування виникла заборгованість. Насамперед щодо виплат по тимчасовій непрацездатності і допомоги по вагітності та пологах.

Причинами заборгованості називають комплекс проблем. Війна, звісно, відіграє в їх появі неабияку роль, проте все на неї не списують. Натомість підкреслюють, що соцстрах управляв цими коштами неефективно.

Відтак на погашення цього боргу Уряд спрямовує понад 700 млн грн. Із них:

  • 353 млн грн переспрямовано з інших бюджетних програм Мінсоцполітики,
  • 360 млн грн — за рахунок зменшення адміністративних витрат Фонду соціального страхування.

Взагалі, згідно рішенню Уряду, Фонду соцстрахування запропоновано розставити пріоритети, і платити кошти спочатку застрахованим особам, а вже потім думати про адміністративні витрати.

Довідка

В сфері страхових виплат накопичилося чимало хронічних проблем. Рішення до них — у документі «Про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (нова редакція) та інших законодавчих актів України» (реєстраційний номер #3663). Його Верховна Рада ухвалила у вересні, а чинності він набуває з 1 січня 2023 року.
Зокрема в Законі оговорюється приєднання Фонду соцстрахування до Пенсійного Фонду України.

Як ми повідомляли раніше, це дозволить зменшити адміністративні витрати на утримання апарату, що здійснює виплати і спростити запуск діджиталізації соцвиплат.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button