ЕкономікаНовини

Масові закриття ФОПів в Україні

Згідно з даними Опендатабот, за останні два тижні кількість ФОПів в Україні зменшилася на 36 тисяч. Йдеться про офіційно зареєстрованих фізичних осіб-підприємців. У той самий час, за цей же період у всій Україні відкрилося трохи більше ніж 25 тисяч підприємців цієї категорії.

Згідно з оцінками експертів, вперше з 2017 року ми зіштовхнулися з ситуацією, коли кількість закритих ФОПів перевищила кількість відкритих за той самий період.

Пояснюють цей феномен кількома причинами.

По-перше, кризова ситуація в Україні від початку року, пов’язана з загрозою вторгнення Російської Федерації та викликана нею нестабільність економічної ситуації у країні.

По-друге, збільшення розміру оплати за комунальні послуги, у тому числі за електроенергію, що потягнуло за собою підвищення орендної плати за приміщення для ФОПів.

Третьою причиною, яку багато хто вважає основною, є запровадження закону про обов’язкове використання реєстраторів розрахункових операцій (касових апаратів) для ФОПів другої-четвертої груп. Закон набув чинності від 1 січня 2022 року.

До речі, за підрахунками комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, завдяки впровадженню вищезазначеного закону від початку року 85% торгівлі вийшло з тіні. На підтвердження своїх слів представники комітету подають цифри, згідно з якими минулого року в Україні щоденно видавали близько 900 тисяч чеків, натомість сьогодні ця цифра складає 6 мільйонів на день, і продовжує рости.

Станом на початок лютого 2022 року підприємці вже встановили близько 330 тисяч касових апаратів.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button