ЕкономікаНовини

Науковці – про історичні рекорди поставок та зростання цін

У вітчизняному аграрному сектору економіки зафіксували рекорди за обсягами поставок сільгосппродукції на закордонні ринки останніми роками. Водночас спостерігається стійка тенденція до зростання цін практично на всі харчові продукти на продовольчому ринку Україні, яка фіксуватиметься й надалі. Таку інформацію надали в Національному науковому центрі “Інститут аграрної економіки”.

Як повідомив заступник директора “Інституту аграрної економіки” Микола Пугачов, у 2021 році зафіксували найбільші в історії України обсяги експорту пшениці, м’яса птиці, заморожених ягід та інших фруктів, макаронних виробів. Озвучено, що Україна експортувала агропродовольства на 27,9 млрд доларів у 2021 році. За словами М.Пугачова, Україна четвертий рік поспіль оновлює історичний рекорд аграрного експорту. Збільшилися обсяги поставок, зокрема, до країн Азії, Європейського Союзу, Африки, СНД.

Водночас завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку “Інституту аграрної економіки” Інна Сало окреслила стійку тенденцію до зростання цін практично на всі харчові продукти в Україні. Представник наукового центру зазначила, що здорожчання спричинила низка чинників. Серед них названі збільшення тарифів, цін на енергоносії, оренду приміщень, підвищення рівня заробітної плати працівників, транспортних витрат тощо. За розрахунками науковців “Інституту аграрної економіки”, очікується подальше підвищення цін.

Нагадаємо, Міністерство економіки України згідно з рішенням уряду збиратиме інформацію про зміну цін на пальне, низку медикаментів та харчових продуктів. Про це відомо з розпорядження Кабінету Міністрів України. Йдеться, зокрема, про такі харчові продукти як: борошно, макарони, батон, хліб, олія, гречка, вівсянка, пшоно, свинина, яловичина, курка, молоко, сметана, яйця, цукор, капуста, цибуля, буряк, морква, картопля. Повідомлялося також, що ціни у світі на продовольство минулого року зросли на понад як 28%. Такі дані опублікувала Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй. Зазначено, що зростання цін у світі є найсуттєвішим за останні роки – подорожчали всі основні групи сільськогосподарської продукції.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button