НовиниПраво

Нові правила для боржників

У Верховній Раді України сьогодні зареєстрували новий законопроєкт №7042. Якщо його буде прийнято, суди зможуть вимагати від боржників надавати суду звіти про виконання судових рішень.

При цьому необхідні положення планують внести одразу до двох кодексів: господарського процесуального кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України. В залежності від судочинства, ініціювати таку процедуру зможе або тільки стягувач, у випадку господарського судочинства, або ж стягувач та виконавець (приватний або державний), якщо йтиметься про цивільне судочинство.

Перелічені особи зможуть звернутися до суду з заявою про надання звіту про виконання боржником судових рішень, якщо буде задоволено дві вимоги: якщо судове рішення було не виконане боржником без поважних причин та якщо пройшло не менше 30 календарних днів від відкриття провадження.

При цьому автори законопроєкту врахували завантаженість судової системи у перелічених формах судочинства, тож встановили обмежене коло справ, за якими зможе виконуватися дана опція.

У випадку господарського судочинства, пропонується до цього кола внести справи, що стосуються захисту ділової репутації, захисту економічної конкуренції та інших немайнових справах.

Щодо цивільного судочинства, автори пропонують обмежитися такими видами справ, як трудові та сімейні правовідносини, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або смертю, а також незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю відповідних державних органів, захист прав споживачів, захист честі, гідності та ділової репутації, відшкодування моральної шкоди та інші справи немайнового характеру.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button