ЕкономікаНовини

Поки хакерська атака триває, призначено дату біржових торгів для виробників продовольчих товарів

На 17 січня призначено біржові торги з продажу природного газу для виробників продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість. Інформацію розміщено на сторінці Міністерства енергетики та вугільної промисловості України у Facebook. Разом з тим на сервери “Регіональної газової компанії” здійснюється хакерська атака. Таке повідомлення є на сторінці CEO компанії Олега Никонорова в соціальній мережі.

Щодо продовження хакерської атаки – повідомляється, що облгази з групи РГК, контролюють більше 70% розподілу газу в країні. Водночас виробники продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість – споживачі природного газу, мали надати заявки щодо участі в торгах до 16.00 14 січня. Сформовано комітет з нагляду за біржовими торгами з продажу природного газу власного видобутку. Комітет затвердить перелік компаній, допущених до торгів. Орієнтуватимуться за затвердженим наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 5.01.2022 р. Торги має провести Українська енергетична біржа 17.01.2022 р. о 15:00. Перелік споживачів природного газу, допущених до торгів, опублікують на сайті Української енергетичної біржі.

Як відомо, 30.12.2021 р. Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про зобов’язання газовидобувних компаній реалізувати на біржі 20% газу, видобутого в Україні під час карантину, але не довше 1.05.2022 р. Уряд встановив граничний рівень надбавок до ціни природного газу власного видобутку без урахування рентних платежів для відповідних суб’єктів господарювання. КМУ обмежив вартість для виробників борошна та хліба, молока, курятини, соняшникової олії до 30.04.2022 р. Повідомлялося, що Мінагрополітики сформувало перелік з 6803 виробників. “Блакитне паливо”, що реалізовуватимуть за зниженою ціною, називають “пільговим”. У торгах також можуть брати участь трейдери, які підписали договори з компаніями, про які йшлося вище.

Нагадаємо, у ніч з 13 на 14 січня 2022 року хакери здійснили атаку на низку урядових сайтів (повідомляється про близько 70 сайтів органів влади) та сайт Національного банку України. За попередньою інформацією Служби безпеки України, контент сайтів не змінений, витік персональних даних не відбувся. Інцидент розслідують СБУ, кіберполіція та Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України спільно з відповідними органами державної влади. Збираються цифрові докази. В Нацбанку заявили про роботу всіх інформаційних систем в штатному режимі. Окремо підкреслили належну роботу системи електронних платежів, якою користуються банки, офіційного сайту та внутрішньої комп’ютерної мережі. В повідомленні йдеться про відповідний захист банківської інфраструктури від злочинних дій у кіберпросторі, проте в Нацбанку закликали банки та інших учасників фінансового сектору посилити заходи безпеки для протидії можливим кібератакам.

Додамо, що 14 січня міжбанк закрився із котируванням гривні до долара на рівні 27,89 – 28,01.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button