НовиниПраво

Україна та світ ранком 17 січня: що відомо (ОНОВЛЕНО)

Сьогодні в Україну приїде з візитом міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. Візит має засвідчити підтримку України зі сторони Німеччини на тлі агресивних дій Росії. Про це йдеться в повідомленні МЗС України.

Зазначається, що пройдуть переговори на теми активізації міжнародних зусиль з протидії російській агресії, координації подальших кроків у рамках “нормандського формату” та “Кримської платформи”, інтеграції України в ЄС і НАТО, розвитку двостороннього економічного, енергетичного та гуманітарного партнерства. 7 січня о 13.00 очільник МЗС України Дмитро Кулеба та Анналена Бербок проведуть спільну онлайн-пресконференцію. Також 17-18 січня в Україні з візитом перебуватиме міністер закордонних справ Канади Мелані Жолі. Відомо, що між главами канадської та української дипломатій пройдуть переговори на теми протидії російської агресії, консолідації подальших кроків зі стримування РФ, зміцнення безпекового сектору України. Також планується обговорення двостороннього співробітництва України та Канади, зокрема, в торговельній, економічній, освітній та візово-міграційній сферах. Спільну пресконференцію Дмитро Кулеба та Мелані Жолі проведуть 18 січня.

Водночас ЗМІ поширюють заяву в інтерв’ю CNN прессекретаря президента РФ Володимира Путіна Дмитра Пєскова про рішення залишати численні російські війська, про які йдеться, біля кордонів України через “поступове вторгнення НАТО на територію України зі своєю інфраструктурою, своїми інструкторами, запасами оборонного та наступального озброєння, навчанням українських військових тощо”. В заяві також оголошено, що російські війська – це запобіжний захід і реакція на напругу в регіоні. Є пояснення, що Росія не зацікавлена у військовому розв’язанні питання, але прийме контрзаходи в разі спроб НАТО розширитися на схід. До цього в CNN з посиланням на джерело в Білому домі повідомили про наявність інформації, що вказує на підготовку Росією групи диверсантів для здійснення провокацій на Донбасі з метою виправдання наступного вторгнення. Пізніше цю інформацію підтвердила прессекретар Білого дому. У Головному управлінні розвідки вітчизняного Міністерства оборони заявили про підготовку провокацій у Молдові з метою дискредитації України. У світі є і заяви політиків з ЄС щодо таких можливих дій проти України як теракти, широкомасштабна агресія.

Зокрема, уряд Канади порадив громадянам у рекомендаціях для мандрівників уникати несуттєвих поїздок до України у зв’язку з агресією Росії. Водночас німецьке представництво у групі підтримки послів “Великої сімки” в Києві підтвердило єдність у ставленні до України та закликало всіх політичних лідерів продемонструвати подібні єдність та рішучість. Раніше пролунали заява від високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозепа Борреля та заява міністра закордонних справ Великобританії Елізабет Трасс щодо засудження агресії щодо України. Жозеп Боррель також заявив про 10 пунктів в основі єдиної позиції ЄС за підсумками неофіційної зустрічі глав МЗС країн Євросоюзу у французькому Бресті. У міністерстві цифрової трансформації України наголосили, що хакери здійснили атаки на українські державні сайти, щоб отримати права компанії-адміністратора цих сайтів. У відповідній заяві є інформація, що наразі всі докази свідчать, що за кібератакою – Росія. Крім цього, секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що майже на 100% переконаний, що за кібератаками на українські державні органи стоїть Росія через характерний «підпис», тобто ведення дій. У США пообіцяли належну відповідь Росії, якщо підтвердяться підозри. Також у політикумі США мають оголосити про нові дипломатичні кроки у зв’язку з вимогами Росії. В ЗМІ з’явилася і заява генсека НАТО Йенса Столтенберга, в якій зазначено: Росія є стороною, яка спричинила кризову ситуацію, і саме Росія, як агресор, має покласти край такому розвитку подій, провести деескалацію. За його словами, повідомляють медіа, НАТО готове вести переговори з Росією та можлива угода, проте війська Північноатлантичного альянсу не залишать місця розташування в країнах, що стали членами військово-політичного союзу з 1997 року. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив на важливості вести перемовини та підтримці євроатлантичної спільноти. Відомо, що президенти Франції та Фінляндії Емманюель Макрон та Саулі Нійністе провели телефонні переговори, головною темою яких стала ситуація довкола України, та підкреслили, що голос Європи має бути чітко чути під час дебатів з Росією.

Нагадаємо, у ніч з 13 на 14 січня 2022 року хакери здійснили атаку на низку урядових сайтів (повідомлялося про близько 70 сайтів органів влади), сайт Національного банку України, сервери “Регіональної газової компанії”. З наслідків кібератаки – була втрачена низка зовнішніх інформаційних ресурсів Моторного страхового бюро, однак не ушкоджено реєстр, який містить персональні дані мільйонів українських автовласників. Інцидент розслідують СБУ, кіберполіція та Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України спільно з відповідними органами державної влади. Веде власне розслідування, зокрема, й транснаціональна компанія Microsoft.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button