Блог ЗвільнимоПрострочення по кредитуСтатті

Потенційні наслідки прострочення іпотечного кредиту

Нічого доброго в тому, що позичальник не в змозі виплатити іпотечний кредит вчасно нема. Причин виникнення заборгованості вдосталь, в том числі і наявна ситуація в країні, проте банки все одно можуть приймати неприємні рішення для клієнта. Якщо є розуміння, що борг перед банком гарантовано буде, то краще заздалегідь оцінити усі можливі ризики та наслідки, щоб зуміти вийти із ситуації з найменшими втратами. Блог Звільнимо надає інформацію як про ризики заборгованості, так і про можливі варіанти виходу із положення.

Що банк робить при наявності прострочення по іпотечному кредиту?

Боржник ризикує втратити свою заставну нерухомість, хоча це зазвичай фінальне рішення банку. Якщо платежі не будуть виконуватись своєчасно, то у тому разі банківські установи діють поступово, наприклад, передають справу до внутрішньої служби, яка буде писати або дзвонити боржнику. Наголошувати про борги можуть і колекторські служби. Більш кардинальні дії використовують у разі перевищення періоду прострочення в три місяці, та тоді, коли борг перевищує 5% вартості майна. Це виставлення нерухомості на торги та потенційне виселення.

ТОВ Звільнимо акцентує, що штрафні санкції будуть тільки рости, якщо боржник буде ігнорувати повідомлення від банку та ніяк не сприяти погашенню боргів.

Можливість виграти в суді

Якщо внутрішні служби або колектори не приносять результату, то справу передають до суду, але боржник має шанси виграти цю справу. Критерії для виграшу наступні:

  • Поважні причини невиплати боргу, а саме хвороба, непрацездатність;
  • Боржник не уникає проблеми, а контактує с банком;
  • Хоча б мінімальні виплати по боргу вносяться.

Боржнику не вигідно доводити справу до суду, тому що витрати лягають саме до позичальника.

Існуючі альтернативи вирішення проблеми заборгованості

Компанія Звільнимо рекомендує спочатку намагатись змінити начальні умови кредитування або взяти новий кредит для погашення старого. Банківські установи найчастіше домовляються с боржником, який дійсно налаштований якось розв’язувати проблемне питання. Якщо перши два варіанти неможливо застосувати, то треба ініціювати банкрутство. Умовою виступає дохід за місяць менш як 50 тис. грн, та обсяг кредиту в 180 тис. грн і більше.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button