ЕкономікаНовини

“Січ-2-30”: для чого використовуватимуть український оптичний супутник

Дані, зокрема, спрятимуть діяльності українських аграріїв, картографів, а також інформацію задіють у лісовому та водному господарстві, безпеці та обороні, моніторингу. Про це повідомляється в телеграм-каналі президента України Володимира Зеленського.

Є інформація, що успішно пройшов сеанс зв’язку з супутником “Січ-2-30”. Сеанс провели в Національному центрі управління та випробувань космічних засобів. Сателіт “Січ-2-30” вивела на космічну орбіту ракета Falcon 9, запущена компанією SpaceX. Наразі усі бортові системи апарату працюють у штатному режимі. Як зазначалося, вага супутника становить близько 210 кг, розрахований він на 3 роки служби, а офіційні витрати України саме на запуск склали близько 2 мільйонів доларів. Повідомлялося, що це втричі дешевше, ніж пропонували інші компанії. Загальною вартостю проєкту українського супутника “Січ-2-30” названо понад 245 млн грн, з яких 135 – з держбюджету.

Нагадаємо, супутник дистанційного зондування Землі виготовили в державному підприємстві імені М. К. Янгеля в співпраці з іншими українськими підприємствами, використовуючи окремі компоненти з Канади та Європи. “Січ-2-30” буде інтегровано у програму Європейського Союзу зі спостереження за Землею. Запуск з бази Космічних сил Сполучених Штатів Америки на мисі Канаверал став першим з 2011 року виведенням у космос вітчизняного супутника. Раніше 4 супутники України запускали з російських космодромів. Перші фото з сателіта “Січ-2-30” очікують за кілька днів.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button