Новини

Як порахувати екологічні збитки від військових дій?

Профільне міністерство пропонує створити Глобальну Платформу для методик оцінки екологічних збитків. Про це йшлося на засіданні Комітету з довкілля, громадського здоров’я та харчової безпеки Європейського парламенту.

Як повідомляється на сайті Міндовкілля, Україна вже створила власні методики. Всі вони спрямовані на оцінку збитків навколишньому середовищу. За цими розрахунками, ворожі дії завдали суттєвої шкоди природі України.

Якщо конкретно, то загальна сума збитків сягнула 36 мільярдів євро. Як уточнює DW, з них 11,4 млрд це збитки, завдані ґрунтам, а 24,6 млрд — збитки, пов’язані з забрудненням повітря.

На жаль, цими збитками біда не обмежується. Пожежі — лісові, на нафтопереробних заводах та промислових об’єктах, які горіли внаслідок бомбардувань, — привели до збільшення обсягів викидів вуглецю в атмосферу. Цей показник становить орієнтовно 31 млн тонн.

Ще 79 млн тонн парникових газів буде вироблено після нашої Перемоги, коли відновлюватиметься інфраструктура.

Під час боїв в Україні:

  • Знищено чи суттєво пошкоджено близько третини лісів;
  • Під окупацією наразі 450 тисяч гектарів лісів;
  • Звільнено 2,45 млн лісових територій, але вони «випалені та перекопані траншеями». Щоб їх відродити, знадобляться десятиліття;
  • У зоні бойових дій перебуває 20% природоохоронних територій України.

Також на засіданні йшлося про подальшу співпрацю України та ЄС щодо післявоєнного відновлення довкілля. Наразі для України важлива підтримка ЄС:

  • у питаннях якісного моніторингу довкілля. Йдеться про сучасне обладнання для моніторингу якості води на деокупованих територіях.
  • у підготовці українських природоохоронних проєктів, які подаватимуться в рамках програми LIFE для отримання відповідного фінансування з бюджету ЄС.

Як ми повідомляли раніше шкода від засмічення ґрунтів на щойно деокупованій Харківщині сягнула 82 млрд грн.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подивіться також
Close
Back to top button