НовиниПерсональні фінанси

Українцям порадили відкладати кошти

В міністерстві соціальної політики України заявили: без власних пенсійних накопичень не слід очікувати доходів через роки. Про це повідомляється на урядовому порталі.

Як зазначила міністр соціальної політики України Марина Лазебна, таке становище речей потрібно усвідомлювати з огляду на демографічну ситуацію в країні. За її словами, пенсійні накопичення мали б стати модою, а згодом нормою. Зокрема, пенсійні програми від роботодавців. Підприємства без пенсійних програм у Мінсоцполітики хочуть бачити як виключення, а не правила. Громадянам порадили у відомстві, зокрема, зголошуватися на роботу після порівняння й аналізу також і пенсійних програм.

Очільниця відомства розповіла про запровадження накопичувальної системи, в якій братимуть участь працівники підприємств великої приватизації. Йдеться про експериментальний проєкт, коли інвестор запроваджуватиме накопичувальні пенсійні програми щонайменше для половини співробітників. Мова про ті підприємства, де після продажу збережуть основні види діяльності, які втілюватимуть понад 100 працівників. Як проінформовано, майбутні власники укладатимуть пенсійні контракти з недержавними пенсійними фондами та сплачуватимуть накопичувальні внески на користь працівників. Внески становитимуть не менше 4% заробітної плати. Громадяни за власним бажанням також можуть сплачувати внески на власні пенсійні рахунки. Марина Лазебна додала, що роботодавці, і працівники матимуть податкові пільги на такі внески. Чиновниця запевнила, що в роботі НПФ неможливе шахрайство.

У відомстві розраховують на інші подібні ініціативи, а також, що наглядові ради держпідприємств підуть шляхом впровадження накопичувальних пенсійних систем. За її словами, це послугує факторами наявності в більшості працівників пенсійних рахунків з власними накопиченнями, які використовуватимуть як додаткове джерело доходу.

Як стало відомо, в країні з понад 25 тисяч підприємств близько 2 тисяч тих, що уклали пенсійні контракти на користь працівників з НПФ. 16 грудня у Верховній Раді розглядатимуть законопроєкт щодо пенсійної реформи. Народні депутати можуть затвердити нормативно-правовий акт, згідно з яким визначатимуться правила, як майбутні покоління отримуватимуть не тільки солідарну пенсію, а й накопичувальну. Існування обов’язкового накопичувального пенсійного рівня передбачає зарахування частини соціального внеску з заробітної плати та держдотацій на накопичувальні рахунки.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button