Економіка

Як банківські установки приховують наявність проблем?

Банківські установи працюють по суворих стандартах, які регулюються Нацбанком України, і якщо відхилятися від цих стандартів, то можна очікувати анулювання ліцензії. Проте на ринку не все так гладко, і багато установ мають в штаті досвідчених бухгалтерів і інших фахівців, які розуміються в грамотній подачі звітів. Це доволі складна тема, тому що установи можуть маніпулювати с різними активами, але блог «ЗВІЛЬНИМО» рекомендує звертати увагу на так звані «інші активи».

Чому аудитори так цікавляться іншими активами банків?

Тут мова іде про всі банківські активи, яки не можна вважати основними. Це такі активи, які дуже важко об’єктивно оцінити, відповідно, чим більше подібних активів, тим більше ознак низької якості банка, як ефективної структури. Сенс в тому, що деякі банки вимушені зберігати на свому балансі векселі, але на відміну від тих же цінних паперів, вони не гарантують того, що гроші позичальнику вернуть. Подібне практикується тоді, коли банк хоче кредитувати компанії, які безпосередньо пов’язані з акціонерами.

В нормальній ситуації, банки переважно мають активи у вигляди грошових коштів, кредитів, цінних паперів, інвестицій та інвестиційній нерухомості. Саме домінування цих активів говорить про те, що с банком все в порядку, і йому можна довірять. Для звичайного клієнта це важливо тому, що йому не хочеться попасти на шахраїв і потім узнавати, як правильно позбавитись від колекторів.

Поточна ситуація

Актуальні цифри по частках активів доволі часто змінюються, хоча глобальні пропорції не змінюється ось уже декілька років. На ринку найбільш великими гравцями по частці інших активів залишається ПриватБанк, а далі йдуть Кліринговий Дім, Траст-Капітал. Це не говорить, що дані банки є махінаторами, тому що це лиш один із показників. Хоча ТОВ «ЗВІЛЬНИМО» рекомендує вивчати ці дані.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button