Новини

Як отримати компенсацію за житлово-комунальні послуги

У вересні змінюється порядок надання компенсацій за комуналку тим людям, які безоплатно прихистили біженців. Хороша новина: з 1 жовтня суму компенсації планують збільшити вдвічі, з 450 до 900 грн на людину.

Але є й інші нюанси, адже отримати ці виплати стане трохи складніше. Всі нюанси оговорені в Постанові КМУ від 30.08.2022 р. № 977 «Деякі питання, пов’язані з компенсацією за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб».

Ця Постанова почала діяти у вересні. Важливо, що за цим же посиланням можна знайти і необхідні для оформлення компенсації документи.

На що можна розраховувати і що треба враховувати:

  • Перелік переселенців, за розміщення яких надається компенсація, скоротився. На грошову допомогу зможуть розраховувати власники житла, які прихистили людей із Києва, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей.
  • Якщо розміщено чотирьох і більше внутрішньо переміщених осіб, а також осіб з інвалідністю, осіб старше 60 років та інших вразливих груп населення, компенсація виплачується за рахунок наявних коштів міжнародних організацій.
  • Раніше компенсацію могли отримати лише повнолітні власники житла. Наразі претендувати на фінансову допомогу можуть і діти. Заяву від їхнього імені подають батьки або опікуни.
  • Змінюються і терміни виплат компенсації за проживання переселенців. Раніше це було до кінця місяця, але за відсутності боргу за комуналку. З вересня цей термін скасовується, тобто, кошти можуть приходити будь-коли.
  • Заявку необхідно подавати оперативно. Якщо точніше, то не пізніше ніж протягом наступного робочого дня з дня розміщення переселенця у себе. Звертатися для цього можна до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради, військової адміністрації тощо. А ще аналогічну заяву слід подати, якщо переселенці виїхали або змінилася їхня кількість.
Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button