Новини

Чекаємо на твіндемію?

Є припущення, що в цьому сезоні «звичайний» грип до України повернеться. Відтак дві епідемії, COVID-19 та грипу, розгортатимуться паралельно. Це явище називається «твіндемія».

Про це повідомив голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій «Інтерфакс-Україна».

Власне, про твіндемію вперше заговорили ще в 2020 році, після статті, опублікованій в Нью-Йорк таймс. Проте прогноз не виправдався, адже всі превентивні міри щодо COVID-19, також впливали і на стримування грипу.

Тобто, завдяки маскам, впровадженню дистанційного навчання, дотриманню соціальної дистанції, регулярному миттю рук тощо у 2020-2021 та 2021-2022 років на грип люди, безумовно, хворіли, але епідемій не було.

Втім, вірус грипу нікуди не зник. За ці сезонні паузи «накопичився неімунний прошарок, який сприятиме його епідемії», — сказав експерт.

І додав, що ризик смерті при одночасному захворюванні на грип та COVID-19 збільшується вдвічі.

В домашніх умовах чітко визначити, чи підчепили ви «звичайний» грип, чи «модний» — неможливо, адже більшість симптомів є спільними. Відповісти на це питання зможе тільки лабораторний аналіз.

Тим часом в Україні розпочалася осіння хвиля коронавірусу. У вересні фіксують зростання захворюваності серед населення. За свіжими даними Міністерства охорони здоров’я:

З 19 по 25 вересня в Україні: 

  • зафіксовано 44 137 нових підтверджених випадків COVID-19
  • 110 329 людей вакциновано проти COVID-19.
  • госпіталізовано – 6 667 осіб,
  • летальних випадків – 161,
  • одужало – 23 591 особи.
Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подивіться також
Close
Back to top button