Новини

Ювілей: сформовано 10-ти мільйонний електронний лікарняний

В Пенсійному фонді України (ПФУ) сьогодні звітують про 10-ти мільйонний лікарняний, згенерований в електронній системі ведення листків непрацездатності.

Цю систему веде ПФУ. Вона запрацювала в червні 2021 року.

Електронні листки непрацездатності формуються автоматично на підставі медичних висновків про тимчасову непрацездатність. Ці висновки надходять до Фонду з електронної системи охорони здоров’я.

Після генерування бюлетень одразу стає доступним не лише для лікарів, а й для роботодавця застрахованої особи. Коли людина одужує, саме на підставі цього документу їй повертаються гроші.

Зазначимо, що наразі спрощено оформлення лікарняних для переселенців за кордоном. Йдеться насамперед про чотири категорії листків непрацездатності:

  • захворювання або травма загального характеру,
  • догляд за хворою дитиною,
  • вагітність та пологи,
  • ортопедичне протезування.

Проте в такому разі український лікар має все-таки отримати підтвердження щодо непрацездатності пацієнта. Тобто, йому потрібна довідка чи виписка із діагнозом. Тому в деяких випадках лікар може попросити переслати йому на електронну пошту чи в месенджер як оригінал, так і переклад документа українською мовою.

У виданих за кордоном довідках діагноз «шифрується» згідно Міжнародній класифікації хвороб десятого перегляду (МКХ–10). І це треба враховувати.

Формувати медичний висновок за такою схемою лікарі будуть до кінця воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подивіться також
Close
Back to top button