НовиниСтатті

Фонд соцстраху приєднано до Пенсійного фонду України

Вчора, 21 вересня, Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Таким чином з 1 січня 2023 року Фонд соціального страхування України стає підрозділом Пенсійного фонду України. Про це повідомляє Мінсоцполітики.

Зазначимо, що всі пенсійні та страхові виплати зберігаються. Так само, як і соціальні послуги, які сьогодні оформлюються у Фонді соціального страхування.

Для чого це зробили:

  • Щоб зменшити видатки на адміністративну діяльність ПФУ і соцстраху.
  • Щоб запровадити єдину систему управління цільовими коштами.
  • Щоб запровадити єдину інформаційну систему. Адже цифровізація процесів виправдовує себе. Це засвідчує, приміром, впровадження електронного лікарняного. В даному разі теж можна запровадити електронні системи, які пришвидшать строки проходження коштів, отримання виплат та надання соціальних послуг.
  • Щоб посилити державний контроль за використанням коштів соціального страхування. До цього держава не впливала на оперативну діяльність Фонду і його стратегічну роботу. Іншими словами, фонд працював майже безконтрольно.

Як зазначає голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, «держава систематично надавала дотації Фонду, щоб вирівняти його фінансовий стан і забезпечити обов’язки перед страхувальниками. Тільки Пенсійний фонд має 100-відсоткове управління державою. Тож, завдяки сьогоднішньому рішенню парламенту держава встановить контроль за використанням та ефективним управлінням публічних фінансів в інтересах громади».

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button