НовиниПраво

Кібератака в Україні: знищені дані держорганів, у Дії витоку не відбулося

Програму-вайпер WhisperGate, яка використовується для знищення даних, виявили в роботі кількох українських установ. Такі відомості – з Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров підтвердив, що на порталі та в застосунку Дія витоку публічних даних не відбулося.

Названа високою ймовірність, що дефейс – заміна зображуваної інформації вебсайтів держорганів та знищення даних є складовими однієї кібератаки. Метою вважають завдати якомога більше шкоди інфраструктурі державних електронних ресурсів. Представники регулятора заявили, що триває розслідування кібератаки на державні інформаційні ресурси у ніч з 13 на 14.01.2022 р.

Водночас Михайло Федоров заявив, що нещодавня кібератака не вплинула на роботу застосунку Дія. За словами чиновника, Дія не зберігає персональні дані, а лише підтягує їх із держреєстрів, які надійно захищені. Також міністр анонсував презентацію інших держпослуг у Дії на Diia Summit та нагадав, що в застосунку з’явилися push-сповіщення про нові кредити, що мають допомогати захиститися від шахраїв.

Нагадаємо, у ніч з 13 на 14 січня 2022 року хакери здійснили атаку на низку урядових сайтів (повідомлялося про близько 70 сайтів органів влади), сайт Національного банку України, сервери “Регіональної газової компанії”. З наслідків кібератаки спершу йшлося, що втрачена низка зовнішніх інформаційних ресурсів Моторного страхового бюро, однак не ушкоджено реєстр, який містить персональні дані мільйонів українських автовласників. Інцидент розслідують також СБУ, кіберполіція спільно з відповідними органами державної влади. Веде власне розслідування, зокрема, й транснаціональна компанія Microsoft.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button