ЕкономікаНовини

Запуск “Північного потоку-2”: заяви з Білого дому, Німеччини, України

Німеччина виступає за продовження газового транзиту через Україну, заявив канцлер ФРН Олаф Шольц. Про це йшлося на пресконференції. Водночас у Сполучених Штатах Америки вважають зупинку газопроводу єдиним важелем впливу на Росію, заявила прессекретар Білого дому Джен Псакі.

“Зрозуміло, що ми відчуваємо свою відповідальність за те, щоб газовий транзит через Україну продовжувався”, – сказав Олаф Шольц журналістам за підсумками переговорів із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Також канцлер ФРН повторив, що порушення територіального суверенітету України матиме “високу ціну”. За словами глави МЗС Німеччини Анналени Бербок, у випадку, якщо енергетика використовуватиметься як зброя, це матиме відповідні наслідки, зокрема, й у зв’язку з газопроводом.

“І ми продовжуємо вважати, що зупинка трубопроводу “Північний потік-2″ є дієвим інструментом, за допомогою якого ми можемо тиснути на Росію зараз”, – заявила 18 січня Джен Псакі.

Радниця очільника НАК “Нафтогаз України” Світлана Заліщук у відеоблозі зазначила, що у двох площинах – юридичній та політичній – є кнопки важелю, щоб зупинити відповідний запуск.

Нагадаємо, Німеччина призупинила сертифікацію газопроводу “Північний потік-2” через невідповідність законодавству Євросоюзу. Сертифікацію можуть відновити через 6 місяців, якщо вимоги ЄС виконають. “Північний потік-2” побудовано таким чином, що газ поступатиме до інших країн в обхід України.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button