НовиниПраво

Нові сервіси від Дії: аналітика стану українського бізнесу та подання декларацій ФОПами

На національному порталі з розвитку підприємництва Дія.Бізнес розміщена аналітика стану українського бізнесу, повідомляє Міністерство цифрової трансформації України. Також ФОПи 1-3 групи зможуть подати річну декларацію в Дії, йдеться в телеграм-каналі.

Щодо аналітики стану українського бізнесу, зазначається, що новий сервіс є інструментом для аналізу стану українського бізнесу на основі відкритих даних. Наразі працюють два модулі сервісу – аналітика щодо кількості юридичних осіб і ФОП та кількості державних перевірок бізнесу за різними параметрами. Користувачі можуть обирати різні фільтри та отримувати аналітику. Сервіс поки що тестується. Відомо, що його втілено за підтримки Програми USAID “Конкурентоспроможна економіка України”.

Також у телеграм-каналі Дія розміщена інструкція, як подати річну декларацію у застосунку ФОПам 1-3 групи. Зазначено, що цей сервіс розроблено Міністерством цифрової трансформації України спільно з Державною податковою службою України за підтримки Програми EGAP.

Нагадаємо, у 2021 році в Україні відкрили більше бізнесів, ніж закрили. Кількість ФОПів зросла на 83 257 та досягла майже 2 мільйонів. Це найбільший результат за останні 5 років, повідомляється на сайті сервісу моніторингу реєстраційних даних українських компаній Oпендатабот. Як зазначається, частка IT-ФОПів в загальному показнику приросту становить 53%. У сфері комп’ютерного програмування за рік програмісти зареєстрували 44,5 тисяч ФОПів. На другому місці за показником збільшення – бізнеси, що спеціалізуються на наданні інформаційних послуг. Їх з’явилося ще 9 тисяч. На третьому місці – ФОПи кафе та ресторанів попри карантинні обмеження. Водночас підприємців, які займаються роздрібною торгівлею, стало більше на 7 тисяч, що, втім, становить лише 1% від їх загальної кількості. Певні підприємці навпаки припиняли власну діяльність. Зокрема, це про ФОПи, що займаються поштовою та кур’єрською діяльністю. Їх стало менше на 8,5%. Також часто закривали бізнеси у сферах авіаційного транспорту, радіо та телевізійного мовлення, складської діяльності та оптової торгівлі.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button