Новини

У школах бракує кухарів

Фахівці перевірили українські школи щодо організації харчування для школярів. І з’ясували, що є проблеми.

Серед основних це те, що не вистачає кухарів, виробничі потужності харчоблоків занизькі, а ціни на продукти зависокі. Це врешті впливає на те, що не всі школи можуть налагодити процес приготування їжі для учнів.

Як йдеться на сайті Держпродспоживслужби, на початку вересня в Україні відкрилися майже 9 тисяч закладів середньої освіти.

  • Близько пів тисячі з них не мають можливості організувати харчування для дітей, якщо ті навчаються офлайн.
  • Ще майже стільки же шкіл, які працюватимуть очно або змішано, зможуть годувати лише пільгові категорії учнів.

При цьому понад 450 закладів освіти забезпечують харчуванням не лише здобувачів освіти. Там можуть поїсти внутрішньо-переміщені особи, військові, волонтери тощо.

У школах не вистачає кухарів. Відтак організувати приготування їжі на своїй території не може більше 60 шкіл у Житомирській, Київській областях, а також на Заході України (Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська та Чернівецька області).

Як організовувати харчування у закладах очної та змішаної форми навчання, наразі вирішують відповідні адміністрації.

Крім цього, відображається на ситуації й зростання цін на продукти і нестача коштів у місцевих бюджетах. Свою роль відіграє й затримка проведення тендерних процедур із закупівлі харчових продуктів для закладів освіти.

Мають місце і логістичні проблеми з доставкою їжі. А ще не всі постачальники погоджуються везти продукти в навчальні заклади де вчиться небагато дітей.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button