ЕкономікаНовини

НБУ – щодо зміцнення курсу гривні, доступу до зовнішніх запозичень, зміни облікової ставки, погіршення прогнозу для економіки

Національний банк зміцнив офіційний курс гривні до долара. Про це йдеться у даних регулятора. Крім того, протягом дня, стало відомо від керівництва НБУ про тимчасову втрату Україною доступу до зовнішніх запозичень та зміну облікової ставки, а також погіршення прогнозу зростання економіки.

Регулятор зміцнив офіційний курс гривні до долара на 8 копійок, встановивши його на 21 січня на рівні 28,32 гривні. Водночас повідомлено про падіння вартості українських активів та девальваційний тиск. Ключовими ризиками для прогнозу названі ескалація Росією військового конфлікту та довший і суттєвіший, ніж очікувалося раніше, ціновий сплеск у світі. Україна внаслідок стресової ситуації на ринку зовнішніх запозичень тимчасово втратила змогу залучати зовнішній капітал. Про це, зокрема, під час пресбрифінгу заявив директор департаменту відкритих ринків Національного банку України Олексій Лупін. Також відомо, що ухвалено рішення про підвищення облікової ставки до 10% річних. Водночас на 2022 рік в НБУ погіршили прогноз зростання ВВП з 3,8% до 3,4%. Повідомляється, що передусім це зумовлено напруженою геополітичною ситуацією, що негативно впливатиме на інвестиційні рішення. Національний банк погіршив прогноз інфляції до 7,7%. Серед ризиків проінфляційного характеру названо суттєве погіршення умов торгівлі та/або різке скорочення врожаїв після тогорічних рекордів, пожвавлення трудової міграції на тлі поступового згасання пандемії, питання швидкості змін адміністративно-регульованих тарифів. Інфляція повернеться до цілі 5% у 2023 році, прогнозують в НБУ. Крім цього, голова Національного банку Кирило Шевченко заявив, що на валютному ринку не спостерігається панічних настроїв. За словами очільника НБУ, лише одна категорія клієнтів агресивно придбає іноземну валюту. Йдеться про нерезидентів, що продали ОВДП.

Нагадаємо, напередодні Міжнародна організація праці погіршила прогноз відновлення ринку праці у 2022 році та оголосила про зростання бідності та нерівності. Прогнозується, що глобальне безробіття залишиться вище рівня, ніж до Covid-19, принаймні до 2023 року. Зазначається, що ускладнення прогнозу на 2022 рік певною мірою зображає вплив останніх штамів “Дельта” та “Омікрон” на світ праці, а також значну невизначеність щодо майбутнього перебігу пандемії. У звіті попереджають про різкі відмінності у впливі кризи на групи працівників і країни. Відмінності, стверджують аналітики, зокрема, поглиблюють нерівність всередині країн і між ними, а також послаблюють економічну, фінансову та соціальну структуру майже кожної країни, незалежно від статусу розвитку.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button