Новини

Ювілей Григорія Сковороди — на часі

Сьогодні, 12 жовтня, Кабінет Міністрів ухвалив рішення відзначити 300 років від Дня народження Григорія Сковороди навіть попри війну.

Як повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики, всі заходи відбуватимуться з урахуванням воєнного стану і з дотриманням правил безпеки.

Власне, підготовка до цієї дати почалася ще задовго до російського вторгнення. У музеях і не тільки проводилися різноманітні виставки, екскурсії, круглі столи тощо.

А ще була створена сторінка в інстаграмі із ніком @skovoroda.today. Там від імені 28-річного філософа публікуються рядки з його творів. Добірка хештегів — надихає: #СковородаМотивує, #СковородаСвяткує, #СковородаПояснює, #СковородаРекомендує, #СковородаУШоці тощо.

На жаль, частину ідей і задумів перекреслила війна. Зокрема, в травні російська армія майже знищила Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди у селі Сковородинівка, що на Харківщині. Там же неподалік знаходиться і могила філософа.

«Сковородинівка розташована віддалено від інших селищ і об’єктів інфраструктури. Тобто, фактично навколо — тільки поля. У мене немає сумнівів, що били спеціально по Сковороді. Вони ж називали його мало не першим російським філософом», — зазначав тоді міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Зараз, на його думку, дуже важливо продовжувати популяризацію нашої культури. Культури, проти якої воює ворог. Це треба робити заради нашого майбутнього. І саме тому ювілей Сковороди — на часі.

До речі
3 грудня — День народження нашого філософа, просвітителя-гуманіста, поета й педагога Григорія Сковороди — у переліку ювілейних дат ЮНЕСКО 2022 року.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подивіться також
Close
Back to top button