Новини

Закон «про хрущовки» готується до другого читання

Готується до другого читання проєкт Закону № 6458 «Про здійснення комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду».

Завдяки цьому Закону «хрущовки» (а насамперед у формулюванні «застарілий житловий фонд» йдеться саме про них) можна буде поступово замінювати новобудовами. Те саме стосується й інших технічно і морально старих домів, які не представляють історичної цінності.

Ідея реконструювати квартали із хрущовками з’явилася ще в 2006 році. Всі документи для її здійснення були напрацьовані, але далі справа не зрушила: держава щороку не виділяла фінансування. Тобто, норми на практиці виявилися недієвими.

Водночас, за даними Держстату, ще у 2021 рік в Україні було понад 45,5 тисяч об’єктів, які потрапляли до категорії «застарілого житла», жити в якому щонайменше некомфортно, а щонайбільше небезпечно.

Як повідомляє заступниця Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська, «після Перемоги в Україні розпочнеться процес відбудови та відновлення громад. І в цьому контексті маємо подбати й про комплексну реконструкцію застарілого житлового фонду, який наразі через «поважний вік» та вичерпаний експлуатаційний ресурс є проблемним та некомфортним для проживання».

Мінрегіон розробив документ на заміну чинному закону щодо реконструкції кварталів застарілого житлового фонду.

У ньому насамперед враховується актуальна ситуація, пов’язана із руйнацією та пошкодженнями під час війни. А ще новітні будівельні норми, завдяки яким будинки дешевше утримувати.
Також там враховуються вимоги щодо безбар’єрності.

Передбачається, що реконструкції здійснюватимуться «поквартально». Тобто, інфраструктурні об’єкти, розташовані в межах кварталу, теж не обійдуть увагою.

Крім цього, в Законі передбачені різні підходи до здійснення реконструкції: з відселенням мешканців чи без цього, модернізація, знесення багатоквартирного будинку тощо.

Також там розширено варіанти джерел фінансування проєктів реконструкції.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button