НовиниПраво

В МВС оголосили звинувачення на адресу Росії та Білорусі

Кібератака на органи державної влади України у ніч на 14 січня була спланована та проведена спецслужбами Російської Федерації. Також 70% повідомлень про замінування надходять з РФ та Білорусі. Відповідні заяви міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського опублікували в телеграм-каналі МВС України.

“Кібератака, яка сталася в ніч з 13 на 14 січня, була однією з найбільших за останні декілька років. Вона була спрямована на 70 державних установ і державних органів. Це фактично свідчить про те, що ця атака була масовою, скоординованою і, як стверджують наші фахівці з кіберполіції, СБУ та Держспецзв’язку – не була спрямована на шифрування даних для подальшого продажу, а саме на знищення цих даних. Саме тому ми можемо стверджувати, що ця кібератака була здійснена спецслужбами нашого сусіда, держави-агресора”, – заявив Денис Монастирський.

Також, як стало відомо, за даними представників кіберполіції та інших правоохоронних органів близько 70% повідомлень про замінування надходять або з окупованих територій, або з РФ. Ще частина – з Білорусі і лише одне з п’яти повідомлень надходить з території України. Це не тільки дзвінки, а й повідомлення на електронну пошту. Згідно з такими даними, Денис Монастирський заявив, що 70% повідомлень про замінування надходять з РФ та Білорусі.

“Дуже важко встановити суб’єкта, який надіслав це повідомлення, бо часто ми доходимо до певної межі”, – зазначив Денис Монастирський.

Він пояснив, що йдеться про IP адреси, які прив’язані до електронної пошти на території РФ.

Нагадаємо, у ніч з 13 на 14 січня 2022 року хакери здійснили атаку на низку урядових сайтів, сайт Національного банку України, сервери “Регіональної газової компанії”. З наслідків кібератаки спершу йшлося, що втрачена низка зовнішніх інформаційних ресурсів Моторного страхового бюро, однак не ушкоджено реєстр, який містить персональні дані мільйонів українських автовласників. Потім виявилося, що дані низки держорганів знищено. Також в Україні пройшла хвиля повідомлень про псевдомінування.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button